



Faculty of Law of the University of Coimbra

Ius Gentium Conimbrigae

Centre for Human Rights

"Course in Human Rights" 18th February – 26th May

(Supervision: Profs. Doutores Gomes Canotilho and Vital Moreira)

PROGRAMME

18 th	The Protection of Human Rights at National	2 hours
)	11.30-13.30
-		11.30-13.30
1 oth		4.1
	· •	4 hours
bruary	Catalogue and Mechanisms of Protection	3pm-7pm
riday	Dr. Miguel Gorjão-Henriques	
25 th	National and International Protection	2 Hours
bruary	Dr.ª Ana Luísa Riquito	3pm-5pm
riday		
25 th	La Place des Devoirs Fundamentaux dans le	2 Hours
bruary	Droit	5pm-7pm
riday	Doutor Casalta Nabais	
March	Human Rights in the European Union External	2 hours
riday	Policy	11.30-13.30
	Dr ^a Catarina Ventura	
March	The Rights of Political Participation: Political	4 Hours
riday	Participation of Women	3 pm-7 pm
-	Doutor Vital Moreira	
March	The Rights of Aliens to Political Participation	2 Hours
turday	Dr.ª Ana Luísa Riquito	9 am-11 am
March	The Rights of Political Participation in the CPLP	2 Hours
turday	(Community of Portuguese Speaking Countries)	11 am-1 pm
·	Doutora Maria Lúcia Amaral	
	bruary riday 18 th bruary riday 25 th bruary riday 25 th bruary riday March riday March riday March turday March	bruary riday 18 th bruary Totalogue and Mechanisms of Protection Dr. Miguel Gorjão-Henriques 25 th Dr. Ana Luísa Riquito Triday 25 th Droit Bruary Triday Droit Droit Driday Doutor Casalta Nabais March Triday March Triday The Rights of Political Participation Dr. Ana Luísa Riquito The Rights of Political Participation Droit The Rights of Political Participation in the CPLP Turday The Rights of Portuguese Speaking Countries)

4 th	10 th March	National and International Protection	2 Hours
Conference	Friday	Dr. ^a Ana Luísa Riquito	5pm-7pm
5 th	11 th March	Migration in Europe: Challenges to the	2 Hours
Conference	Saturday	Citizenship	9am-11pm
Conterence	Saturday	Doutora Maria Ioannis Baganha	y u 11p
6 th	11 th March	Le Droit de la Bioéthique	2 Hours
Conference	Saturday	Dr João Loureiro	11am-1pm
Conterence	Buturuay	Human Rights and Political Conditionality	2 Hours
	17th March	Prof. Doutor João Gomes Cravinho	3pm-5pm
	Friday	Human Rights and Globalization of Markets	2 Hours
	Tilday	Prof. Doutor Miguel Poiares Maduro	5pm-7pm
		Human Rights and Global Environment	2 Hours
		Governance	9am-11am
3 rd Cluster	18th March	Prof. Doutor José Manuel Pureza	Jaiii-11aiii
3 Cluster			2 Hours
	Saturday	Human Rights and Humanitarian Intervention	
		Prof. Doutor Ivan Nunes	11am-1pm
	241 34 1	Human Rights and European Integration	2 Hours
	24th March	Prof. Doutor António Goucha Soares	3pm-5pm
	Friday	Human Rights and Cultural Diversity	2 Hours
7 th		Prof. Doutor José Manuel Pureza	5pm-7pm
1	25th March	The Right to Environment	2 Hours
Conference	Saturday	Dr José Eduardo Figueiredo Dias	9am-11m
8 th	25th March	The Right to Sustainable Development	2 Hours
Conference	Saturday	Dr ^a Alexandra Aragão	11am-13pm
	1st April	East Timor: the Right of Self-Determination as a	4 Hours
41-	Saturday	Human Right of Peoples	9am-1pm
4 th Cluster	7th April	Doutor Barbedo de Magalhães and Doutor Miguel	4 Hours
	Friday	Galvão Telles	3pm-7pm
	14th April		2 Hours
	Friday		11.30-13.30
5 th Cluster	14th April	Freedom of Expression and Freedom of Religion	4 Hours
e claster	Friday	Dr. Jónatas Machado	3pm-7pm
	15th April	Di. Vollatas Maciliaco	4 Hours
	Saturday		9 am-1pm
9 th	5th May	International Plebiscites	2 Hours
Conference	Friday	Dr ^a . Benedita Urbano	11.30-13.30
Comercial	5th May	DI . Denedità Ciotato	4 Hours
	Friday		3pm-7pm
6 th Cluster	6th May	Le Droit à l'Education	4 Hours
0 Cluster		Doutor Reis Monteiro	
	Saturday 12th Max	Doutor Kers Monteno	9am-1pm
	12th May		4 Hours
	Friday		3pm-7pm
	13th May	Non-intermediate A Decit Tetransis	4 hours
7 th Claude	Saturday	Non-intervention et Droit International	9 am-1pm
7 th Cluster	19th May	Humanitaire	4 hours
	Friday	Dr. Francisco Ferreira de Almeida	3 pm-7pm
	20th May		4 hours
	Saturday		9 am-1pm

	26th May	Minorities' rights	2 Hours
	Friday	Dr ^a Ana Luísa Riquito	11.30-13.30
10 th	26th May	Les Droits des Immigrants et des Minorités	2 Hours
Conference	Friday	Etniques et la Qualité de Sa Integration	3 pm-5pm
		Dr. José Leitão	
	26th May	Les Droits des Réfugiés	2 Hours
	Friday	Dr ^a M ^a Teresa Tito de Morais Mendes	5 pm-7pm