



Faculty of Law of the University of Coimbra

Ius Gentium Conimbrigae Human Rights Centre

"III Course in Human Rights and Democracy" 16th February – 26th May 2001

(Supervision: Profs. Doutores Gomes Canotilho and Vital Moreira)

PROGRAMME

	16 th February	Prof. Vital Moreira – FDUC	3 hours
	Friday	Introduction to Human Rights	10am-1pm
	16 th February	Prof. Vital Moreira	4 hours
	Friday	The Protection of Human Rights at National Level (comparative approach)	3pm-7pm
1st Cluster	th		
(20 hours)	17 th February	Dr ^a Ana Luísa Riquito – FDUC	4 hours
,	Saturday	International Protection of Human Rights, at the Universal and European Level	9am-1pm
Introduction to Human Rights	23 rd February	Dr ^a Catarina Ventura – FDUC	2 hours
and	Friday	Human Rights in the European Union External Policy	3pm-5pm
Mechanisms of	23 rd February	Mestre Miguel Gorjão-Henriques – FDUC	2 hours
Protection	Friday	Fundamental Rights In the European Union: Catalogue and Mechanisms of Protection	5pm-7pm
	24 th February Saturday	Debate on the Charter of Fundamental Rights of the EU (FDUC, Prof. Pedro Bacelar de Vasconcelos, Deputy Barros Moura, Secretary of State Seixas da Costa)	3 hours 10am-1pm

	2 nd March	Prof. José Manuel Pureza – FEUC	2 hours
	Friday	Human Rights and Global Environment Governance	9am-11am
	2 nd March	Dr. Ivan Nunes – FEUC	2 hours
2nd Cluster	Friday	Human Rights and Humanitarian Intervention	11am-1pm
(10 hours)	2 nd March	Prof. Goucha Soares – ISEG	2 hours
, ,	Friday	Human Rights and European Integration	3pm-5pm
Human Rights	2 nd March	Prof. Poiares Maduro – FDUNL	2 hours
and	Friday	Human Rights and Globalization of Markets	5pm-7pm
International	3 rd March	Expert – Dr. Costa Pereira – MNE	2 hours
Politics	Saturday	Human rights and foreign policy	9am-11am
		Prof. Vital Moreira	4 hours
		Democracy and Fundamental Rights	
3 rd Cluster	9 th March	Mestre Alexandra Magnólia Dias	2 hours
(12 hours)	Friday	Social Conditionally of Political Alignments in Botswana	9.30-11.30
	9 th March	Mestre Benedita Urbano – FDUC	2 hours
Democracy and	Friday	Referenda and direct democracy	3pm-5pm
Rights of	10 th March	Dr ^a Ana Luísa Riquito	2 hours
Political	Saturday	The rights of aliens to political participation	9am-11am
Participation	10 th March	Prof. Maria Lúcia Amaral – FDUNL	2 hours
	Saturday	The Rights of Political Participation in the CPLP (Community of Portuguese Speaking Countries)	11am-1pm
	16 th March	Dr ^a Virgínia Ferreira – CES	2 hours
4th Cluster	Friday	Women's human rights: current issues	3pm-5pm
(12 hours)	16 th March	Prof. Vital Moreira	2 hours
,	Friday	Women's political rights: from suffragism to parity	5pm-7pm
Women's	17 th March	Prof. Teresa Pizarro Beleza – FDUNL	4 hours
Human Rights	Saturday	The feminist approach to human rights	9am-1pm
	23 rd March	Dr ^a Ana Luísa Riquito	4 hours
	Friday	The Public/Private Dichotomy in International Refugee Law	9am-1pm
	23 rd March	Prof. Barbedo de Magalhães – FLUP	4 hours
	Friday		3pm-7pm
5 th Cluster			
(8 hours)	24 th March	Mestre Benedita Urbano	2 hours
, ,	Saturday		9am-11am
East Timor			
	24 th March	Dr. Miguel Galvão Teles – Lawyer in Lisbon	2 hours
	Saturday		11 am-1 pm
6 th Cluster	30 th March	Mestre Jónatas Machado – FDUC	4 hours
(6 hours)	Friday	Freedom of expression	3pm-7pm
		1	r r
Freedom of	31 st March	Prof. Vieira de Andrade – FDUC	2 hours
Expression	Saturday	Media and Fundamental Rights	10am-12pm
_	-	-	_

7 th Cluster (6 hours)	6 th April Friday	Mestre Jónatas Machado	4 hours 3pm-7pm
Freedom of religion	7 th April Saturday	Expert Martin Weight Man – European Director of the Church of Scientology	2 hours 10am-12am
8th Cluster	4 th May	Prof. Reis Monteiro – FCUL	4 hours
(8 hours)	Friday		3pm-7pm
Le Droit à l'Education	5 th May Saturday	Prof. Reis Monteiro + Expert	4 hours 9am-1pm
	11 th May	Prof. Maria Ioannis Baganha – FEUC	2 hours
9th Cluster	Friday	Migration in Europe: Challenges to the Citizenship	11am-1pm
(8 hours)	11 th May	Dr. José Leitão – ACIME	2 hours
Inclusivness	Friday	Les Droits des Immigrants et des Minorités Etniques et la Qualité de Sa Integration	5pm-7pm
and	12 th May	Dr ^a Ana Luísa Riquito	4 hours
multicultura lism	Saturday	An Introduction to Minorities' Rights	9am-1pm
10th Cluster	18 th May	Mestre Alexandra Aragão – FDUC	2 hours
(8 hours)	Friday	The Right to Sustainable Development	3pm-5pm
The right to	18 th May	Dr ^a Joana Mendes – FDUC	2 hours
environment and the right to	Friday	The Right to Environment	5pm-7pm
sustainable	19 th May	Mestre Paulo Canelas de Castro – FDUC	4 hours
development	Saturday	The Rights to Information and Participation in International Environmental Law	9am-1pm
	25 th May	Prof. José Casalta Nabais – FDUC	2 hours
11th Cluster	Friday	La Place des Devoirs Fundamentaux dans le Droit	3pm-5pm
(8 hours)	25 th May	Mestre João Loureiro – FDUC	2 hours
	Friday	Le Droit de la Bioéthique	5pm-7pm
Current	26 th May	Expert – Professor Christof Heyns (Director of the Centre for	4 hours
Human Rights Issues	Saturday	Human Rights of the University of Pretoria – South Africa) The African Models of Human Rights	9am-1pm

ACIME – Alto Comissário para a Imigração e Minorias Étnicas CES – Centro de Estudos Sociais de Coimbra

FCUL – Faculdade de Ciências da Universidade de Lisboa

FDUC – Faculdade de Direito da Universidade de Coimbra

FDUNL – Faculdade de Direito da Universidade Nova de Lisboa FEUC – Faculdade de Economia da Universidade de Coimbra

FLUP – Faculdade de Letras da Universidade do Porto

ISEG – Instituto Superior de Economia e Gestão

MNE – Ministério dos Negócios Estrangeiros